Tango in Het Park

Maria en de vogels - verhalen uit Buenos Aires’ 
 
Sterre Konijn, zang 
Wiesje Nuiver, viool 
Vincent van Amsterdam, accordeon 
James Oesi, contrabas 
 
Hoe kom je, als je uit ons nuchtere, koude kikkerlandje komt, nu dichter bij de tangomuziek? Door te begrijpen wat de Argentijnse dichters ons wilden vertellen, denken Wiesje Nuiver (viool), Vincent van Amsterdam (accordeon), James Oesi (contrabas) en Sterre Konijn (zang). Zij gaan het experiment aan en brengen een tangoprogramma met liederen uit Buenos Aires, vertaald in het Nederlands. 
Laat u vertellen over de kleine jongen die rozen verkoopt op straat, over de prostituee Maria, die alle straten van Buenos Aires kent en de mannen om haar vinger windt, en over de dichteres Alfonsina, die op de bodem van de zee ligt en nu in slaap wordt gezongen door de zeepaardjes. Probeert u zich de verloren vogels voor te stellen, en de vreugde van de waanzin. Luistert u daarnaast naar prachtige instrumentale tangoklassiekers van Piazzolla en Zabales en waan u, dichtbij huis, in een Argentijnse tangosalon. 
 
Vertalingen van de liederen door Jan Boerstoel, Paula Patricio en Sterre Konijn. 
Arrangementen gemaakt door het ensemble. 
 
Zangeres Sterre Konijn heeft met haar grote interesse voor muziek, taal en theater een veelzijdige concertpraktijk opgebouwd. Sterre studeerde klassiek zang, heeft een master Muziektheater en leerde alle mogelijkheden van de stem kennen in haar opleiding aan het Deense Complete Vocal Institute. 
Nu treedt zij op in modern klassieke –, muziektheatrale – en cross overprojecten. Zij zingt van het Franse chanson tot Bulgaarse volksmuziek en van jazz tot klassieke avant-garde, zij speelt in muziektheaterproducties en speelt daarnaast viool en theremin. U kon Sterre zien stralen in de lucht boven Florence, in de fietstunnel onder het Rijksmuseum en in Brug9 over een Amsterdamse gracht, maar ook in het Concertgebouw, Carré en Paradiso. 
Ze won het Concours de la Chanson Alliance Française en was te horen bij Radio4, Podium Witteman,Vrije Geluiden en omroep Max. 
 
 
With her interest in music, language and theatre, singer Sterre Konijn has been developing an adventurous performance practise. Sterre studied classical singing, holds a masters degree in Music-theatre and broadened the technical possibilities of her voice at the Complete Vocal Institute in Denmark. 
Nowadays she performs in music theatre, cross-over, and modern classical productions. Her repertoire ranges from French chansons to Bulgarian folk music and from jazz to classical avant-garde, she acts in music theatre productions and plays violin and theremin. You may have seen Sterre shine up in the air above Florence, in the bicycle tunnel under the Rijksmuseum and in a bridge over one of Amsterdam's canals, but also in the Concertgebouw, Carré and Paradiso. 
She won the Concours de la Chanson Alliance Française and has been broadcast by radio4, Podium Witteman, Vrije Geluiden and Omroep Max. 
 
Wiesje Nuiver speelt kamermuziek in verschillende bezettingen zoals haar duo met gitarist Martijn Buijnsters en kreeg in 2017 een baan in het Residentie Orkest waar ze een jaar lang met veel plezier speelde. Sinds mei 2018 speelt ze als 2e plaatsvervangend aanvoerder in het Nederlands Philharmonisch Orkest. 
 
Op negenjarige leeftijd begon ze met vioollessen bij Petra Westra. Hierna vervolgde ze haar vioollessen bij Coosje Wijzenbeek waarna ze tijdens haar Bachelor conservatoriumstudie in Amsterdam bij Vera Beths studeerde en in 2012 haar diploma behaalde. 
Tijdens haar master studie in Den Haag studeerde Wiesje eveneens bij Vera Beths en volgde hiernaast lessen bij Philippe Graffin en bij Lucy van Dael. Tegelijkertijd volgde ze een master-stageprogramma bij het Residentie Orkest. 
 
Wiesje maakte van 2012 tot 2014 deel uit van het Gustav Mahler Jugendorchester waar ze speelde onder leiding van topdirigenten zoals Daniele Gatti en Philippe Jordan. Ze won eerste prijzen op het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Kamermuziek concours. 
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft haar een Cuypers viool uit 1768 ter beschikking gesteld. 
 
Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009) en het Nederlands Conservatorium Concours (2014). 
 
Vincent is zijn accordeonstudie begonnen bij zijn vader, accordeonist en docent Evert van Amsterdam, en heeft in de afgelopen jaren van vele vooraanstaande accordeonisten les gehad. 
Vincent‘s repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Vincent contact gezocht met diverse Nederlandse componisten, dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de uitvoering van verschillende wereldpremières voor accordeon, met werken van o.a. A. Strootman, B. van Beurden, W. Boogman en M. Shalygin. 
 
Inmiddels heeft Vincent vier CD's uitgebracht. De cd’s ‘‘A Flight Beyond the Time’ (2012) en 'Chanson Russe' (2016) zijn gespeeld met het Van Amsterdam duo. Als solist heeft Vincent in 2014 de cd ‘’Classical Accordion’’ gepresenteerd en zijn tweede solo cd is gebasseerd op zijn Dutch Classical Talent programma ‘’Red, Dark and Blue’ (2017). 
 
Naast optredens als solist treedt Vincent ook op met het Van Amsterdam Duo. Met dit duo heeft Vincent al ruim 10 jaar concertervaring en ze hebben meerdere prijzen gewonnen op nationale en internationale concoursen zoals de Coupe Mondiale in Kroatië (2010) en Wettbewerb in Klingenthal (2012). 
 
Vincent heeft vele concerten gegeven op diverse podia in het binnenland waaronder op de UITmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam, NJO muziekzomer. Ook In het buitenland heeft Vincent zich veelvuldig gepresenteerd , zo had hij een uitgebreide solo tournee door Italië, speelde hij in Parijs en Athene en had hij met het Van Amsterdam Duo een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China. Daarnaast heeft Vincent het voorrecht gehad om met enkele (jeugd)orkesten te soleren. 
 
Contrabassist James Oesi (geboren in 1988 in London en opgegroeid in Zuid Afrika) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – in het Amsterdamse Concertgebouw, Oosterpoort Groningen, TivoliVredenburg, op het Amsterdamse Grachtenfestival, het Bachfestival in Dordrecht en Amersfoort, Cityproms Leeuwarden, CrossLinx Festival en op festival Wonderfeel. Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, speelt en wordt geportretteerd door NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Sinds februari 2016 is James de huismuzikant van het Utrechtse Het Muzieklokaal waar hij regelmatig met andere prominente musici speelt. James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas waarvan de eerste editie in mei 2017 in De Electriciteitsfabriek in Den Haag plaatsvindt. Naast zijn solowerk is Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble Modern. Oesi studeert in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, met een 10 + onderscheiding en hij wint de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Hij studeert daarvoor in Moskou en volgt masterclasses bij onder andere solobassist Gary Karr en cellist Anner Bijlsma. 

Nieuwsbrief ontvangen?
Aanmelden
Contact

Stichting Cultuurbrigade

010 7370966
info@cultuurbrigade.nl